Cselekedj

TÉGY A GYŰLÖLET ELLEN!

Hogyan vehet részt Nálunk nem! tevékenységeiben vagy eseményein? -Ötletek, javaslatok
Hogyan kaphat útmutatást saját személyes, illetve közösségi akcióihoz? -Lehetőségek

1. Legyen házigazdája a projektfilm vetítésének és egy ahhoz kapcsolódó beszélgetésnek!
• Szervezzen találkozót az iskolájában, az önkormányzaton vagy egy közösségi térben; vetítse le a Nálunk nem! projektfilmet vagy az egyik film-klipet.
• Szervezzen beszélgetést a filmhez kapcsolódóan, és moderátorként kérdezze meg a nézőket: ki kivel azonosult a film szereplői közül? Vitassák meg a felmerülő kérdéseket!
• Moderátor segítségével beszélgessenek arról, hogy milyen feszültségekhez, milyen konfliktusokhoz vezet saját közösségükben, iskolájukban az intolerancia, amely faji, etnikai vagy egyéb hovatartozás alapján megkülönbözteti a közösség tagjait. Tegyék fel azokat a kérdéseket, hogy mit lehetne másképpen csinálni annak érdekében, hogy békésebb és toleránsabb közösségben éljenek.
• Szabályok: beszéljen mindenki röviden, adják meg a mindenkinek a kellő tiszteletet
• Hasznos ötletek: fontos, hogy a beszélgetésben olyanok is részt vegyenek, akik úgy vélik, a gyűlölködés elfogadhatatlan, és olyan gondolatokat, javaslatokat osztanak meg a beszélgetés során, amely arról szól, mit tehetnek azért, hogy a közösség tagjai békésebben élhessenek együtt.. Néhány téma, amelyet a beszélgetés során hasznos felvetni: a fájdalom, elkeseredés nem egyetlen csoport sajátja, a magyarországi közösségek egyetlen csoportját sem kíméli meg, ha a közösség például elszegényedett, mélyszegénységben él. Maga a mélyszegénység olyan fájdalom, amely ellehetetleníti a hatékony részvételt a mindennapok szintjén, a közösségben, és diszfunkcionalitáshoz vezethet.
• Ezen a LINK-en letölthető, illetve hasznosítható nyomtatványokat talál: ezek ún. Not-In-Our-Town worksheets-ek, amelyek segítségére lehetnek az események lebonyolításában.

2. Lépjen kapcsolatba velünk emailben, vagy az alábbi oldalon!
Röviden ismertesse saját tolerancia-projektjét, amely (amennyiben tolerancia-elveket követ; a reményeink szerint) a jövőben felkerülhet a magyarországi, illetve a térség tolerancia-térképére.

3. Ne hagyja szó nélkül a gyűlöletbeszédet, a gyűlöletből fakadó sértéseket, tegyen ellene, ha szem- vagy fültanúja lesz ilyesminek:
• Fesse le a bántó, gyűlülködő feliratokat, graffitiket!
• Álljon ki szomszédai mellett! Csatlakozzon a közösség tagjaihoz, és közösen lépjenek fel, szóljanak a megfélemlítés ellen, a szervezett gyűlöletkeltők csoportjai ellen!
• Nézze meg, mások hogyan tesznek a gyűlölet ellen, látogassa a niot.org honlapját, és kövesse az eseményeket.

4. Ne fogadja el, kérdőjelezze meg a sztereotípiákat a magyarországi média által terjesztett sablonokat.
• A mélyszegényég nem csak romákat érintő probléma.
• A bűn nincs senkinek sem a “vérében”! Az emberek döntő többsége – és így a romák döntő többsége is – rendes munkát szeretne.
• Kérje, és várja el a média képviselőitől, hogy valós történeteket mutassanak be a magyarországi romákról, akik tagjai, része a magyar társadalomnak, közösségeinknek, akik felkészült szakemberként dolgoznak, akik hazájuknak tekintik Magyarországot, akik átlagpolgárként élnek!
• Kérje, és várja el a média képviselőitől, hogy beszámoljanak az ehhez hasonló tolerancia-projektekről, kezdeményezésekről, eseményekről!
• Kérje, és várja el a média képviselőitől, hogy számoljanak be a romákat érintő hátrányos megkülönböztéséről – hogy hogyan diszkriminálják a romákat, és a romák milyen problémákkal szembesülnek etnicitásuk miatt!
• Kérje, és várja el a média képviselőitől, hogy akkor is készítsenek interjúkat romákkal, amikor nem romákkal kapcsolatos témáról készítenek riportot, összeállítást; kérdezzék meg őket, írják ki a nevüket, bánjanak velük úgy, mint más magyar átlagpolgárral, személlyel tennének újságírói munkájuk során!

5. Ismerje meg roma és nem-roma szomszédait – együttműködésben, közös tevékenység során.
• Tartsanak helyi kulturális fesztivált, megemlékezést vagy például fotókiállítást, amely azokat a teljesítményeket állítja a középpontba, amelyekkl a romák járultak hozzá Magyarország történelméhez, kultúrájához!
• Ismerjék meg, és ismertessék meg másokkal is a magyarországi romák hiteles történelmét, hagyományait!
• Vegye fel a kapcsolatot a közösség iskoláskorú gyermekeivel, tanulóival, és bátorítsa őket, hogy kutassák fel és ismerjék meg azokat a történelmi eseményeket, amelyekről a közösségek megemlékeznek. Vonja be a közösség legkülönbözőbb, így a kisebbségek tagjait a beszédek, köszöntők elmondásába! Ünnepeljenek, emlékezzenek együtt!

6. Dokumentálja – például készítsen dokumentumfilmet – a saját közösségében mindazokat a tevékenységeket, akciókat, projekteket, amelyeket a tolerancia jegyében tesznek.