Civil Kollégium Alapítvány

A Civil Kollégium Alapítvány a cselekedni kívánó állampolgárok és önszervező közösségek segítő-fejlesztő szervezete, valamint a közösségi munka akkreditált képző intézménye.

A CKA a civil társadalom fejlesztésének régi szereplője, 1997 óta folyamatosan fejleszti a civil társadalommal kapcsolatos tananyagait és juttatja el ezt a tudást ingyen vagy kedvezményesen a hátrányos helyzetű helyi közösségek fejlesztésében dolgozó állampolgároknak, szakembereknek.

A CKA évente mintegy 450-500 önkéntesnek szervez 24 órás, bentlakásos képzést, 2-3 országos fejlesztői műhelyt, 3-4 országos/nemzetközi szemináriumot, konferenciát, műhelymunkát tart. 10 éve minden nyáron társszervezője a „Nyári egyetem – a közösségi részvétel fejlesztéséért”-nek, s 9 éve az ország egyik legnagyobb civil eseményévé vált Állampolgári Részvétel Hetének is főszervezője. Negyedik éve valósítja meg Nemzetközi Nyári Egyetemét, amelyen minden évben 15-25 ország résztvevői tanulnak egymás társadalomfejlesztő gyakorlatáról és terveznek meg közös programokat. Tagja négy nemzetközi, európai szakmai hálózatnak (www.ceecn.net, www.communityorganizing.eu, www.cebsd.org, http://pep-net.eu/). Saját képzési rendszert épített ki, egyedi kreditrendszerbe szervezte általános és szakmai képzéseit. Helyi kapacitás-fejlesztő, szakmafejlesztő, mozgalmi és hálózati programokat valósít meg, az eredményeket beépít képzési tevékenységébe. Weboldalt és közösségi oldalt működtet.

Képzéseit, eseményeit egy általa felújított egykori tanyasi iskola épületében létrehozott 24 fős bentlakásos képzési központban valósítja meg, Kunszentmiklós-Kunbábonyban.

Innovatív képzési rendszere, egyedi, részvételen és az egyéni tapasztalatok feldolgozásán alapuló módszertana és organikus kapcsolata a helyi folyamatokkal Magyarországon, de Európában is mintaértékűnek számít.